A A A K K K
для людей з порушеннями зору

Комунальний заклад освіти
«Криворізький ліцей «Джерело»
Дніпропетровської обласної ради»

Відкрий свій розум та серце новим враженням і новим знанням!

Безпека дітей у цифровому просторі

Дата: 12.04.2021 14:25
Кількість переглядів: 209

Право вільно висловлювати думки в мережі

Дитина може вести блог в мережі, ділитися своїми думками. Але є певні обмеження для цього права. Не можна висловлювати думки, які шкодять іншим людям або державному порядку денному. Наприклад, якщо це стосується соцмереж, то дітям не можна постити контент, який суперечить політикам використання цих соцмереж. Порушувати політики може жорстокий, расистський чи дискримінаційний контент; матеріал, який є образливим, порнографічним чи містить конфіденційну інформацію. У соцмережі можуть видалити такий контент, тоді як акаунт – заблокувати.

 

Право доступу до мережі

Власне, дитина має право доступу до мережі інтернет з метою здійснення та користування іншими своїми правами. В Україні, як і в світі загалом, є проблема з доступом до інтернету. У 2017 році в африканському регіоні близько 60% дітей не мали доступу до мережі, а в Європі цей показник складав менше 4%. У нас ця проблема пов’язана з відсутністю всеукраїнського широкосмугово доступу до інтернету, що ускладнює доступ до інформації для дітей, які мешкають у селах та невеликих містечках.

 

Право на інформацію

Кожна дитина має право на доступ до інформації та матеріалів з різних національних і міжнародних джерел, особливо тих, які сприяють її здоровому фізичному та психічному розвитку; соціальному, духовному та моральному благополуччю. А також дитина має право знати, яку інформацію про неї зберігає адміністрація школи, поліція чи соціальна мережа.

 

Право на приватність

Варто розуміти, що веб-сайти та кожна соціальна мережа збирають певні персональні дані про кожного користувача за його дозволом. Цей дозвіл ми даємо, коли погоджуємося з політиками використання соцмереж. У  таких політиках прописано, які дані про нас збирає соцмережа та як вони можуть бути використані. Якщо це, наприклад, Instagram, то кожен користувач може подати запит і дізнатися, які дані про нього має ця мережа. Насправді це не лише ім’я користувача, а й, крім того, дата, коли користувач змінив пароль, інформація про відвідані сайти, пошукові запити, користувачів, за якими ви слідкуєте; групи, на які підписані, лайки, збережені публікації тощо. Приватність є однією з умов безпеки дітей у цифровому середовищі. Але не лише соцмережі можуть її порушувати. Наприклад, коли батьки чи вчителі фотографують дітей без їхнього дозволу з різною метою, це також є порушенням права дітей на приватність. До того ж варто зазначити, що діти мають право на безпеку в цифровому середовищі.

Тому необхідно піклуватися про цифрову безпеку дітей у школі та вдома. Наприклад, уникати публічних Wi-fi, придумувати складні паролі, використовувати разом із дітьми двофакторну автентифікацію в соцмережах. А ще важливо не забувати нагадувати дітям ставити під сумнів інформацію, яку вони споживають щодня, щоб розвивати їхнє критичне мислення. 

Висновок у тому, що інтернет, хоч і надає значну кількість можливостей, сповнений ризиків для дітей. Говорячи просто мовою, його можна порівняти з містом, де є багато красивих затишних місць та приємних людей, але є й місця, у які краще не заходити та люди, із якими краще не заводити розмову.

 

БЕЗПЕКА ДІТЕЙ В ІНТЕРНЕТІ. Поради на сайті МОН України.

https://mon.gov.ua/ua/osvita/pozashkilna-osvita/vihovna-robota-ta-zahist-prav-ditini/bezpeka-ditej-v-interneti

 

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ: «ДІТИ. ІНТЕРНЕТ. МОБІЛЬНИЙ ЗВ'ЯЗОК»

https://mon.gov.ua/ua/osvita/pozashkilna-osvita/vihovna-robota-ta-zahist-prav-ditini/bezpeka-ditej-v-interneti/pamyatka-dlya-batkiv-diti-internet-mobilnij-zvyazok

 

Захист дітей у цифровому середовищі: рекомендації для батьків та освітян

https://thedigital.gov.ua/storage/uploads/files/news_post/2021/1/za-initsiativi-mintsifri-pidgotuvali-rekomendatsii-shchodo-zakhistu-ditey-u-tsifrovomu-seredovishchi/COP-Guidelines-for-Parents-Educators-UAfin.pdf


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора