A A A K K K
для людей з порушеннями зору

Комунальний заклад освіти
«Криворізький ліцей «Джерело»
Дніпропетровської обласної ради»

Відкрий свій розум та серце новим враженням і новим знанням!

Все про вступну кампанію 2023 року

Дата: 06.03.2023 20:24
Кількість переглядів: 64

Джерело: ОсвітаНова

Для вступу до вищих навчальних закладів цього року абітурієнтам потрібно буде пройти національний мультипредметний тест (НМТ). Минулого року вступники складали лише обов’язкові предмети, цього – буде два обов’язкові предмети (українська мова й математика), а третій – на вибір (історія України, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, хімія та фізика). Замість результатів НМТ 2023 року можна буде скористатися результатами НМТ 2022 року або результатами ЗНО 2021 чи 2020 року. Також у 2023 році здобувачі повної загальної середньої освіти не проходитимуть державну підсумкову атестацію (ДПА). Про деталі вступної кампанії-2023 в інтерв’ю UkrInform розповіла заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Тетяна Вакуленко.

Пані Тетяно, навколо формату невключення «Історії України» до переліку обов’язкових предметів триває активна суспільна дискусія. Це рішення було обґрунтоване з точки зору оцінювання якості освіти чи тут щось інше?

Минулого року для всіх учасників НМТ був універсальний набір предметів. Нам потрібно було обрати той, який дозволяв зреалізувати функцію відбору (це в першу чергу українська мова і математика), а також  предмет, який був би універсально потрібним і важливим усім, і при цьому виконував функцію відбору (історія України). Відповідно, всі учасники складали тест з української мови (20 завдань), математики (20 завдань), історії України (20 завдань). 

Цього року в учасників з’являється можливість третій предмет обирати. Вимоги повернутися до моделі, де всі предмети обов’язкові – є здебільшого політичними, а не пов’язаними із питаннями вступу. Безперечно, учасники НМТ зможуть обирати третім предметом історію України! Гадаю, що найбільше учасників обиратимуть саме її, у травні матимемо статистику, перевіримо моє припущення. 

Не викликає сумнівів, що важливо дати можливість майбутнім біологам обирати біологію, тим, хто вчився в закладах освіти зі поглибленим вивченням англійської мови – обирати англійську, або фізику – тим, хто захоплюється цим предметом.

Це те, чого через брак часу ми не могли реалізувати минулого року, визнаємо, що це був один з основних недоліків тієї моделі вступних випробувань.

Можна вважати, що цього року тестування наблизилося до формату класичного зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО)? 

Цього року у нас було більше часу підготуватися і ми справді наблизилися до класичного ЗНО, коли кожен може обирати той предмет, який відповідає фаху, уподобанням. 

Щодо предмета «Історія України», то наголошу, що ніхто жодним чином не підважує його важливість! І точно цього не робить ні Міністерство освіти, ні Український центр, навпаки, ми вважаємо, що однозначно це – системоутворюючий предмет для нашої держави. Усі громадяни України мають бути свідомі, як працювати з історичними джерелами, аналізувати інформацію, мати критичне мислення. 

Те, що ми бачимо на прикладі маніпулятивних тверджень в рф – це  наслідки неправильного вивчення історії, коли історія замінюється пропагандою, а історичні відомості заміняються уявленням про них у хворих головах. Щоб такого не було, потрібно вчити історію правильно – заглиблюватися в історичні джерела, аналізувати витоки подій, послуговуватися якісними джерелами інформації, обговорювати думки різних авторів тощо. 

На брифінгу, присвяченому вступній кампанії у 2023 році, міністр Сергій Шкарлет зазначив, що цьогоріч інструмент оцінювання доопрацьовано. Розкажіть про що саме мова? 

Є напрацювання, зроблені минулого року, наприклад, тестова платформа для проведення НМТ. Ми хочемо її вдосконалити, працюємо, щоб була більш захищена від фальшувань. Тепер учасники не зможуть копіювати тестові завдання, не зможуть скористатися фрагментами умов до завдань, щоб шукати відповідну інформацію в браузері, як і  не зможуть завантажувати pdf-версії тестів. Минулого року, на жаль, одна повна версія НМТ опинилася в Інтернеті: учасник зумів завантажити відповідні вебсторінки, надіслати їх собі на електронну скриньку, зберегти.

Які винахідливі діти!

Так, але, як на мене, це робила людина, яка не надто піклувалася про важливість цього випробування. Можливо, це учасник, який складав НМТ з цікавості, не планував вступати. Бо коли важить кожний бал, свідомий учасник не буде витрачати час, щоб «гратися» з тим, щоб завантажувати й щось надсилати самому собі. Він краще ще раз перевірить свої відповіді, поміркує над складними завданнями. 

Що ще важливо: до результатів з кожного з предметів будуть застосовуватися різні коефіцієнти, тож  перш ніж обирати третій предмет, вступники обов’язково мають ознайомитися з інформацією щодо коефіцієнтів. Інформація про їх значення буде оприлюднена на сайті Міністерства освіти і науки, вона міститиметься в Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2023 році.

Абітурієнту варто розуміти, який предмет матиме більшу вагу для вступу, ще до того, як він прийде в тимчасовий екзаменаційний центр складати НМТ. Якщо найбільшої ваги набуває історія України, то це означає, що вступник мав би ретельніше виконувати завдання саме з цього навчального предмета, уважніше перевірити свої відповіді. 

Після завершення виконання всіх завдань НМТ кожен учасник отримає інформацію про кількість тестових балів за кожний предмет. Для конкурсного відбору будуть використовувати результати виконання кожного предмета, переведені в шкалу 100–200 балів. Таблиці переведення Міністерство освіти й науки затвердить завчасно. Отже, одразу після тестування учасник знатиме не тільки кількість набраних ним балів, а й зорієнтується в тому, якими є його результати для вступу. 

НМТ проходитиме в один день, тестування триватиме 180 хвилин. Отже, на кожний блок відведено по 60 хвилин? І скільки завдань буде у предметі?

Буде різна кількість завдань залежно від предмета, який обирає учасник. На сайті УЦОЯО є детальна інформація про це. В учасників є 180 хвилин, але тест з кожного предмета містить свою кількість запитань і, відповідно, максимально можна отримати різну кількість балів. Тести  з української мови, історії України, біології та хімії міститимуть по 30 завдань, з математики й фізики – 22 і 20 відповідно, а з іноземних мов (англійської,  іспанської, німецької  або французької) – 32 завдання.

Усі завдання НМТ відповідатимуть програмам ЗНО. Завдання з історії України охоплюватимуть період з другої половини XVI – до початку ХХІ ст.

У тестуванні з іноземних мов не буде завдань з відкритою формою відповіді, як не буде і завдань з аудіювання. Принагідно зауважу: міжнародні партнери підтримують розвиток тестової платформи, тож подібні завдання обов’язково стануть  доступними на ній у майбутньому. 

Збільшення кількості тестових завдань пояснюється тим, що минулого року ми відчули, що 20 тестових завдань це замало і найсильнішим учасникам не було де продемонструвати свої навчальні здобутки.

То це з цим була пов’язана феноменальна кількість (близько 6 тисяч) 200-бальників минулого року?

Так, це було пов’язано якраз з тим, що були доволі короткі тестові форми. Наприклад, за класичного ЗНО в тесті з української мови 2020 року ми мали 40 завдань, а в НМТ минулого року їх було 20. Тобто, ймовірність зробити помилку на довгій лінійці тестових завдань більша, ніж на короткій формі, це непорівнювані речі. 

Тим паче в наших тестах з української мови, іноземних мов, з математики є завдання з відкритою формою відповіді – це завдання, які передбачають багатоступеневе оцінювання, щороку розробляються детальні критерії оцінювання відповідей учасників, тому такі завдання добре розподіляють вступників. Коли ти виконуєш письмове завдання, ти демонструєш і грамотність, і здатність логічно вибудовувати своє висловлювання, а в закритому онлайновому тестуванні таких можливостей немає. 

У 2022 році були проблеми з проведенням тестування в деяких регіонах України через безпекову ситуацію. Наскільки оптимістичною бачиться ситуація цього року? 

Складно говорити зараз, ми тільки на початку березня. Яка буде безпекова ситуація влітку, ми не можемо прогнозувати. Є побоювання щодо електропостачання в тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ). Як і минулого року, НМТ відбуватиметься в спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях закладів освіти як в Україні, так і за її межами. Тестування призупинятимуть під час повітряних тривог і продовжуватимуть лише після повернення учасників і працівників з укриттів.  

Ми покладаємося на обласні військові адміністрації і на те, що вже багато закладів освіти перетворилися на справжні «пункти незламності» в дуже конкретному розумінні цього слова. Наші освітяни - це приклад абсолютної героїчної здатності робити все, що потрібно, щоб забезпечити сталість та ефективність освітнього процесу. 

Здається, немає жодної країни в світі, яка б не дивувалася тому, що у нас  продовжується повноцінний освітній процес. Багато хто з європейських чи американських колег дивуються, як можна проводити уроки з укриттів, без світла? А що вже говорити про вступні екзамени, які не тільки продовжуються, а ще й відбувається в новому форматі! Я впевнена, що, якщо ми минулого року змогли, то і цього року зможемо. 

Скільки всього буде залучено освітян в забезпеченні НМТ?

Про це рано говорити, детальна статистика з’явиться після реєстрації учасників. Ми забезпечимо всіх, хто зареєструється, можливістю пройти тест, але говорити про певну кількість ТЕЦ зможемо, лиш коли вона завершиться. 

Розуміння кількості учасників НМТ у різних регіонах України і за кордоном дозволяє нам забезпечити належні організаційні заходи в травні, щоб у червні вступники могли складати іспит.  

 Які прогнози стосовно кількості учасників НМТ-2023? 

Минулого року було понад 214 тисяч учасників, які отримали результати НМТ. У цьому році ми прогнозуємо дещо більшу кількість, щоб точно забезпечити можливість тестування для всіх. 

У 2022 році тестування за кордоном пройшли майже 25 тисяч учасників. Цього року, гадаю, ситуація посутньо не зміниться, водночас багато хто вже повертається в Україну, особливо в центральні регіони. Почався зворотній рух тих, хто їхав, не плануючи залишатися в евакуації надовго. Попри цей рух ми не відмовляємося від проведення тестування за кордоном, щоб допомогти вступникам,  які планують пов’язати своє життя з українською вищою освітою та українським ринком праці. 

Перелік країн, де будуть організовані тимчасові екзаменаційні центри буде приблизно, як і минулого року? 

Я ще не готова говорити про це. Ми лише підходимо до комунікування з нашими закордонними партнерами. На сьогодні ми розуміємо модель вступу, тож можемо предметно говорити з колегами про відкриття центрів.

Цього року викликом буде те, що тестування відбуватимуться в червні-липні,  коли переважна більшість європейських університетів ще продовжують навчання в другому семестрі. Відповідно, приміщення, в яких ми працювали минулого року, можуть бути зайняті.

А минулого року викликів було не менше, адже у липні-серпні колеги якраз мали канікули, відповідно, щоб провести тестування  наші партнери завчасно виходили з відпусток. Тестування проводили україномовні фахівці, а місцеві колеги готували приміщення, були поруч, щоб упевнитися, що технічно все працює. Тепер буде інша ситуація. 

Терміни проведення тестування НМТ в 2023 році теж наблизилися до класичного ЗНО? 

Так, ми цього року ближче до класичних термінів проведення ЗНО. 

Реєстрація відбудеться у квітні, тобто, вже менше ніж за місяць розпочнеться на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Вона буде безпаперовою, тобто учасникам доведеться завантажити свої документи в спеціальний сервіс, і не треба буде надсилати їх звичайною поштою. 

Після цього кожний учасник або учасниця отримає доступ до своєї інформаційної сторінки на сайті УЦОЯО. Ця сторінка буде нашим основним інформаційним порталом для учасника. Вся інформація про те: де, коли, як буде проходити тестування учасник (коли прийти, в який час, які результати) - все буде відображатися там.  

У червні буде основна сесія тестування. Наприкінці червня – на початку  липня – відбудеться додаткова сесія, в якій зможуть узяти участь вступники, які з поважних причин не пройшли тестування під час основної сесії. 

Результати учасники НМТ-2023 будуть дізнаватися одразу у своєму тестовому середовищі, так, як і минулого року. Тобто, коли закінчується час або всі завдання виконані, на екрані з’являється кількість тестових балів за кожним предметом. 

Демонстраційні варіанти з усіх предметів НМТ ми оприлюднюємо у себе на сайті. Це буде і pdf, і онлайн-версія для учасників, у яких є можливість працювати в інтернеті. Також учасники зможуть проходити тести в онлайн-тестувальнику, перевірити себе і зрозуміти, над чим ще треба попрацювати. 

Сподіваюся, що якомога більша кількість вступників успішно складуть НМТ і вступлять саме в той університет, саме на ту спеціальність, про яку вони мріють.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора